• 05357143941
  • info@oznuradak.com
  • Kazımdirik mahallesi 375 sokak no:11/1 trend Bornova daire:215 no:42 kat:2 İzmir Bornovaİzpek Trend Bornova

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNİN SPORCU PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNİN SPORCU PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNİN SPORCU PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi Omega-3 yağ asitlerinin, kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirmede, kan basıncını düşürmede ve bilişsel işlevi iyileştirmede etkili olduğu yaygın olarak bilinmektedir (Oomen ve ark., 2000; Paschos ve ark., 2007). Ek olarak, EPA'nın eritrosit deformasyonunu iyileştirdiği (Charnock ve ark., Andersson ve ark., 2002) yağ asidi beta-oksidasyonunu kolaylaştırdığı (Fletcher ve ark., 2017; Sahlin ve ark., 2007) ve egzersiz sırasında hem oksijen tüketimini hem de kalp atım hızını azalttığı bildirilmektedir; bu da dayanıklılığı artırıcı etkilere sahip olabileceğini düşündürmektedir (Kawabata ve ark., 2014).

Sürekli EPA alımının, kan dolaşımını iyileştirmesi, oksijen taşıma kapasitesini artırması ve oksijen kullanım oranını artırması beklenmektedir. Dolaysıyla vücudun maksimum oksijen alımını artırabilir (̇Zebrowska ve ark., 2015).  Ancak EPA ve DHA alımının maksimum oksijen alımı üzerindeki etkisi konusunda fikir birliğine varılamamıştır. Yapılan bir araştırmada, 8 haftalık EPA (140 mg) ve DHA (560 mg) alımının, fizyolojik açıdan zorlu bir zaman denemesi sırasında bisiklet sürmenin süresini iyileştirdiğini göstermiştir (Hingley ve ark., 2017).

Bir diğer araştırmada da erkek elit bisikletçiler üzerinde yapılan bir araştırma, 3 hafta boyunca günlük 0,66 g EPA ve 0,44 g DHA alımından sonra maksimum oksijen alımında önemli artış olduğu tespit edilmiştir (̇Zebrowska ve ark., 2015).  Ancak, günlük 1.6 g EPA ve 1.0 g DHA içeren bir dozun 10 hafta boyunca uygulandığı erkek futbol oyuncularının bir çalışması, maksimum oksijen alımında herhangi bir farklılık olmadığını bildirmiştir (Raastad, 1997).Yapılan 8 haftalık rasgele, çift-kör, plasebo kontrollü 19 sağlıklı erkeği içeren bir çalışmada,  EPA ve orta zincirli yağ asidi takviyesinin fiziksel efor sırasında elde edilebilecek maksimum oksijen tüketim oranı, tükenme zamanı, anaerobik eşik süresindeki anlamlı derecede olumlu etkileri olduğu gözlemlenildi. Bu da, EPA ve orta zincirli yağ asidi tüketiminin insanlarda dayanıklılığı arttırdığını göstermektedir (Tsuji ve ark., 2023).


Güncel veriler, Heileson ve Funderburk'un (2020) kapsamlı sistemik incelemesinde vurgulandığı gibi, omega-3 (balık yağı) takviyesinin, muhtemelen stresli egzersizi takiben iyileşmeyi arttırdığını ve gücü koruduğunu göstermektedir. Daha spesifik olarak, bu literatürle ilgili olarak iyileşme terimi, kas hasarı ve yorgunlukla ilişkilendirilen kan biyobelirteçlerinde olumlu düzenlemeyi, kas şişliğinde veya ağrıda azalmayı, eklem hareket açıklığındaki iyileşmeyi ve iyileşme dönemindeki kas performansındaki iyileşmeyi, korunmayı içerebilir, örneğin, sıçrama yüksekliği veya kas gücünce artış gibi (Heileson ve Funderburk, 2020). Bu sonuç ölçütlerinde omega 3'ün olumlu etkisi, bu yağ asitleri tarafından sağlanan anti-enflamatuar ve immünomodülatör özelliklere genellikle bağlanmıştır  (Calder, 2013). Aynı zamanda Omega-3 yağ asitlerinin etkisini inceleyen 32 katılımcı ile yapılan bir çalışmada, 4 gram balık yağı takviyesinin 10 hafta sonucunda aerobik dayanıklılığı artırarak güç ve dayanıklılığı geliştirdiğine dair kanıtlar bulunmuştur (Brilla & Landerhom 1993). Omega-3 (n-3) çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) takviyesi son zamanlarda sporcular için ergojenik destek olarak önerilmiştir. Bu iddia temel olarak n-3 PUFA'ların antiinflamatuar özellikler gösterdiğine ve hücre zarı içindeki proteinlerin ve lipitlerin zar akışkanlığını değiştirerek kas hücresinin fonksiyonel kapasitesini değiştirecek şekilde hareket ettiğine dair mekanik kanıtlara dayanmaktadır (Philpott. 2019).